Το Intuitive Eating είναι μια προσέγγιση που δημιουργήθηκε το 1995 από δύο διαιτολόγους, την Evelyn Tribole και την Elyse Resch, που περιγράφεται ως «μια προσωπική διαδικασία τιμής της υγείας ανταποκρινόμενη στα άμεσα μηνύματα του σώματος για να καλύψει τις σωματικές και ψυχολογικές σου ανάγκες».
Η Διαισθητική Διατροφή δεν περιλαμβάνει μέτρηση θερμίδων, εστίαση στην απώλεια βάρους, περιορισμό της πρόσληψης τροφής ή επισήμανση των τροφίμων ως «καλών ή κακών».
Η Διαισθητική διατροφή ως νέο μοντέλο διατροφικής συμπεριφοράς (αν και υπάρχουν μόνο πρόσφατη βιβλιογραφία και έρευνες) φαίνεται να έχει αποτελεσματικότητα και η εφαρμογή της έχει συσχετιστεί με:
Αν και οι αλλαγές στο βάρος ή στο ΔΜΣ δεν είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της Διαισθητικής Διατροφής, πολλές μελέτες έχουν βρει ότι η διατήρηση του βάρους ή η μείωση του βάρους ή του ΔΜΣ σχετίζεται με υψηλότερες βαθμολογίες στα σκόρ Διαισθητικής Διατροφής. Ενώ, ο σκόπιμος στόχος της απώλειας βάρους έχει φανεί ότι μειώνει τις βαθμολογίες Διαισθητικής Διατροφής και αυξάνει την υπερφαγία.
Το Intuitive Eating είναι μια προσέγγιση κατά της δίαιτας που εστιάζει στην τιμή των εσωτερικών σημάτων προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες μας, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής στα επίπεδα πείνας και πληρότητας παρά σε εξωτερικούς παράγοντες όπως οι εφαρμογές μέτρησης θερμίδων.
Μπορεί να είναι μια σχετικά πρόσφατη προσέγγιση, επομένως απαιτείται συνεχής έρευνα, αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία που σχετίζονται με τη Διαισθητική Διατροφή είναι πολλά υποσχόμενα όσον αφορά τους δείκτες ψυχολογικής και σωματικής υγείας.
1. Cole et al. (2016) “Normal Weight Status in Military Service Members Was Associated With Intuitive Eating Characteristic”. Mil Med. [accessed June 2021 via: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27244071/]
2. Camilleri et al. (2016) “Intuitive eating is inversely associated with body weight status in the general population-based NutriNet-Santé study”. [accessed June 2021 via: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26991542/]
3. Paterson et al. (2019) “Intuitive eating and gestational weight gain”. Eat Behav. [accessed June 2021 via: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31330479/]
4. Leong et al. (2019) “Weight-Control Methods, 3-Year Weight Change, and Eating Behaviors: A Prospective Nationwide Study of Middle-Aged New Zealand Women”. J Acad Nutr Diet. [accessed June 2021 via: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27061782/]
5. Christoph et al. (2021) “Longitudinal associations between intuitive eating and weight-related behaviors in a population-based sample of young adults”. Appetite. [accessed June 2021 via: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33428973/]
6. Gebauer et al. (2016) “Food processing and structure impact the metabolizable energy of almonds”. Food Funct. [accessed June 2021 via: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27713968/]
7. Tribole (2018) “What Is Intuitive Eating?” [accessed June 2021 via: https://www.intuitiveeating.org/what-is-intuitive-eating-tribole]
8. Tribole & Resch (2020) “Intuitive Eating: A Revolutionary Anti-Diet Approach – Fourth