Nurture you | Tonia Kouka

Διατροφή & Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού
November 3, 2022

Μέχρι σήμερα ο Ευρωπαϊκός Φορέας Ασφάλειας Τροφίμων έχει καταρρίψει όλους τους ισχυρισμούς τροφίμων ή συστατικών τροφίμων ως προστατευτικών ενάντια στις λοιμώξεις.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά με τεκμηριωμένο ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, κανένα όμως δεν φαίνεται να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να προσφέρει όλα όσα χρειάζεται το ανοσοποιητικό, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αλλά και όλα τα υπόλοιπα βιολογικά συστήματα του οργανισμού για να λειτουργήσουν σωστά.

Όταν αναφερόμαστε σε τρόφιμα και θρεπτικά που βοηθούν το ανοσοποιητικό, είναι όσα έχουν φανεί σε μελέτες να δρουν ευεργετικά, όταν προσλαμβάνονται επαρκείς ποσότητες καθημερινά. Τέτοια θρεπτικά συστατικά, είναι οι βιταμίνες C, D, Α, ο ψευδάργυρος, τα προβιοτικά.

Πιο Αναλυτικά

Βιταμίνη C

Είναι γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη στην καθημερινότητα. Τροφές που τη συναντάμε: ακτινίδιο, μαϊντανό, φράουλες, μπρόκολο, πιπεριές, εσπεριδοειδή

Βιταμίνη D

Αποτελεί ένα από τα πολυσυζητημένα μικροθρεπτικά συστατικά και αυτό γιατί συσχετίζουν την έλλειψή της με υψηλά ποσοστά γρίπης και θνησιμότητας. Ενώ έχει φανεί η ευεργετική της δράση σε καταστάσεις λοίμωξης του αναπνευστικού.

Τροφές που τη συναντάμε: σολομός, σαρδέλα, κρόκος αυγού, μανιτάρια, εμπλουτισμένα γάλατα & δημητριακά

Βιταμίνη Α

Η έλλειψη της επηρεάζει τον αριθμό των «μαχητών» του ανοσοποιητικού συστήματος, των Τ και Β-λεμφοκυττάρων, ενώ μειώνει τη δραστικότητα άλλων κυττάρων, με αποτέλεσμα ένα ασθενές ανοσοποιητικό. Η βιταμίνη Α βρίσκεται σε δύο κύριες μορφές στη διατροφή μας: 1. στη ρετινόλη που βρίσκεται σε ζωικές πηγές όπως το γάλα και το συκώτι και 2. στα καροτενοειδή όπως η βήτα-καροτίνη που βρίσκονται σε μια ποικιλία φυτών, όπως: καρότα, γλυκοπατάτες, παπάγια, σπανάκι και λάχανο. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης Α τα οποία πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά από τις έγκυες γυναίκες, καθώς η περίσσεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες κυήσεως. 

Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμμετέχουν σε πολλές λειτουργίες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό και τη φλεγμονή. Η βιταμίνη Β6 φαίνεται να αυξάνει την παραγωγή μεταβολιτών που ρυθμίζουν την απόκριση του ανοσοποιητικού.

Τροφές που τη συναντάμε: κοτόπουλο, κρέας, ψάρι, φασόλια, φακές και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος φαίνεται να είναι απαραίτητο συστατικό για τη σωστή λειτουργία το ανοσοποιητικού και αυτό γιατί είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων και την κυτταρική απόκριση. Η ανεπάρκειά του μπορεί να οδηγήσει σε μια εξασθενημένη ανοσοαπόκριση.

Τροφές που τη συναντάμε: Κόκκινο κρέας, ξηροί καρποί, στρείδια, μαύρη σοκολάτα.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό και να εμποδίσουν την ανάπτυξη παθογόνων, κυρίως γιατί ευνοούν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων στη εντερική χλωρίδα.

Τροφές που τη συναντάμε: λαχανικά τουρσί, κεφίρ, γιαούρτι, προϊόντα ζύμωσης

Πέρα από τη διατροφή, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής που υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

  Τέτοιοι παράγοντες είναι:

  1. Ύπνος
  2. Άσκηση
  3. Άγχος
  4. Υπερβολικής πρόσληψη αλκοόλ ή ναρκωτικών
  5. Κάπνισμα

  Αν και είναι μύθος ότι μπορούμε να «ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα», μπορούμε να υποστηρίξουμε τη λειτουργία του ακολουθώντας μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή.

  Βιβλιογραφία

  (1) Hemilä & Chalker (2013) “Vitamin C for preventing and treating the common cold” [accessed November 2019 via: https://www.cochrane.org/CD000980/ARI_vitamin-c-for-preventing-and-treating-the-common-cold] [accessed November 2019 via: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6162863/]
  (2) Van Bennekum et al. (1991) “Mitogen response of B cells, but not T cells, is impaired in adult vitamin A-deficient rats” [accessed November 2019 via: 
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1941260
  (3) Goodman et al, (2004) “The Beta-Carotene and Retinol Efficacy Trial: incidence of lung cancer and cardiovascular disease mortality during 6-year follow-up after stopping beta-carotene and retinol supplements” [accessed November 2019 via: 
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15572756?dopt=Abstract]
  (4) SACN (2016) “Vitamin D & Health” [accessed November 2019 via: 
  https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/537616/SACN_Vitamin_D_and_Health_report.pdf]
  (5) Saul et al. (2019) “1,25-Dihydroxyvitamin D3 Restrains CD4+ T Cell Priming Ability of CD11c+ Dendritic Cells by Upregulating Expression of CD31” [accessed November 2019 via: 
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6447667/]
  (6) Prasad (2008) “Zinc in Human Health: Effect of Zinc on Immune Cells” [accessed November 2019 via: 
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277319/]
  (7) is Singh & Das (2013) “Zinc for the common cold.” [accessed November 2019 via: 
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23775705

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked *