Nurture you | Tonia Kouka

Μεσογειακή Διατροφή & COVID
October 27, 2022

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό, τρόφιμο ή συμπλήρωμα ικανό να ενισχύσει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μη νοσήσετε από τον κοροναϊό (SARS-CoV-2) ή οποιοδήποτε άλλο παθογόνο.

Και παρόλο που δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να σχετίζονται με τη Μεσογειακή Διατροφή και το COVID-19 ή Long-COVID, αποτελεί σίγουρα ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής που συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης φλεγμονής.

Πως μπορείτε να ακολουθήσετε μια Μεσογειακή Διατροφή:

Στοχεύστε σε τουλάχιστον σε 5 μερίδες πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Συμπεριλάβετε 1-2 μερίδες σε κάθε γεύμα και αλλάξτε τα συνηθισμένα σνακ σας με ψιλοκομμένα λαχανικά ή ένα φρούτο.

Συμπεριλάβετε 1-2 μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα στη διατροφή σας, όπως σολομό, σαρδέλες, γαύρο, πέστροφα, ρέγγα, και σκουμπρί, που είναι πλούσια σε ωμέγα 3 και καλή πηγή πρωτεΐνης. Εάν δεν τρώτε ψάρια, μπορείτε να βρείτε ωμέγα 3 σε καρύδια, σπόρους chia, σπόρους κολοκύθας, λιναρόσπορο, προϊόντα σόγιας, κραμβέλαιο ή συμπληρώματα ωμέγα-3.

Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σε 1-2 φορές την εβδομάδα. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να ανταλλάξετε το μισό (ή όλο) από τον κιμά (όπως μπολονέζ, μπιφτέκια) με φακές, φασόλια ή κινόα.

Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ως κύριο λάδι μαγειρέματος και περιχύστε λίγο πάνω από τις σαλάτες σας.

Προσθέστε φασόλια, φακές και ρεβίθια σε σαλάτες, σούπες, μαγειρευτά και πιάτα ζυμαρικών για επιπλέον φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. 

Τα αυγά, τα οστρακοειδή και τα γαλακτοκομικά είναι και αυτά θρεπτικές επιλογές που καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες στη μεσογειακή διατροφή.

Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως στα περισσότερα γεύματα όπως καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, κινόα, φαγόπυρο και βρόμη.

Καταναλώστε μια χούφτα ξηρούς καρπούς την ημέρα, καθώς είναι μια καλή πηγή υγιεινών λιπών, φυτικών ινών, πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Όλοι οι ξηροί καρποί παρέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, επομένως είναι καλή ιδέα να τα ανακατεύετε τρώγοντας ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ή αγοράζοντας διαφορετικούς τύπους ξηρών καρπών. Η προσθήκη ανάμεικτων σπόρων πάνω από τα γεύματα είναι ένας άλλος τρόπος για να ενισχύσετε το θρεπτικό περιεχόμενο ενός γεύματος.

Η καθημερινή άσκηση και δραστηριότητα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του μεσογειακού τρόπου ζωής.

Χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά για να αρωματίσετε τα γεύματα και αντικαταστήστε το αλάτι. Τα μικτά μπαχαρικά και η σκόνη κάρυ μπορεί να περιέχουν πρόσθετο αλάτι, ενώ τα μεμονωμένα βότανα και τα μπαχαρικά συνήθως δεν περιέχουν πρόσθετο αλάτι.

Καταναλώστε μικρότερες ποσότητες τροφών με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, όπως μπισκότα, κέικ, πατατάκια, τηγανητά και αλατισμένους ξηρούς καρπούς.

Το νερό είναι το κύριο υγρό/ποτό που καταναλώνεται στη μεσογειακή διατροφή, αλλά το τσάι και ο καφές περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και υπολογίζονται στην ημερήσια πρόσληψη υγρών.

Το κόκκινο κρασί είναι ο κύριος τύπος αλκοόλ που καταναλώνεται στη μεσογειακή διατροφή και έχει διαπιστωθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ωστόσο η κατανάλωση του ενθαρρύνετε μόνο ως επιλογή εάν πίνετε ήδη αλκοόλ.

Μη ξεχνάς η φροντίδα της υγείας του ανοσοποιητικού μας περιλαμβάνει επίσης την προτεραιότητα της διαχείρισης του στρες και του καλού, ποιοτικού ύπνου.

Δοκίμασε τη Μεσογειακή Διατροφή και διαπίστωσε μόνος σου τις αλλαγές στην καθημερινότητα σου και στη ποιότητα ζωής σου.

  • Βιβλιογραφία
  • 1) Afrin et al. (2020) “Covid-19 hyperinflammation and post-Covid-19 illness may be rooted in mast cell activation syndrome”. International journal of infectious diseases, 100: 327–332 [Accessed May 2021 via: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17490952/]
    2) Casas et al. (2016) “The Immune Protective Effect of the Mediterranean Diet against Chronic Low-grade Inflammatory Diseases”. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 14(4): 245–254. [Accessed May 2021 via: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4443792/]
    3) The UK phytochemical rich food and probiotic, covid virus intervention – The Phyto-v study [Accessed May 2021 via: http://www.cancernet.co.uk/phyto-v.htm]
    4) Snopek et al (2018) “Contribution of Red Wine Consumption to Human Health Protection”. Molecules. 23(7): 1684. [Accessed May 2021 via: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6099584/]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *