Nurture you | Tonia Kouka

Γιατί να φας Σοκολάτα – Μύθοι και αλήθειες
June 28, 2021

Ναι καλά κατάλαβες, θα μιλήσουμε για τους λόγους τους οποίους η σοκολάτα αποτελεί σύμμαχο και όχι εχθρό για την υγεία μας.

Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως όταν μιλάμε για σοκολάτα εννοούμε το κακάο που είναι ο ξηρός και μερικώς ζυμωμένος  λιπαρός σπόρος του κακαόδενδρου από το οποίο γίνεται η σοκολάτα.

Το κακάο είναι μια από τις πιο πλούσιες τροφές σε πολυφαινόλες και περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδινών, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση μέσω της παρεμπόδισης της οξειδωτική δράσης των ελεύθερων ριζών.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει πολλά βιολογικά ενεργά συστατικά, όπως, κατεχίνες, προκυανιδίνες και θεοβρωμίνη από το κακάο, μαζί με πρόσθετη σακχαρόζη και λιπίδια. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα το καρδιαγγειακό σύστημα με πολλαπλούς μηχανισμούς.

Πληθώρα μελετών έχουν αναδείξει ότι το κακάο και συγκεκριμένα οι φλαβανόλες, καθώς και η θεοβρωμίνη, μπορεί να συμβάλουν σε βελτιώσεις της ενδοθηλιακής λειτουργίας  και επακόλουθες βελτιώσεις σε διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή νόσο (CVD), όπως υπέρταση, συσσώρευση και προσκόλληση αιμοπεταλίων, αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερχοληστερολαιμία.

Πιο συγκεκριμένα φαίνεται να επιδρούν μέσω της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, της μείωσης τιμών LDL (κακής χοληστερόλης) αλλά και τη βελτίωση των συγκεντρώσεων γλυκόζης αίματος νηστείας μετά από κατανάλωση κακάου/μαύρης σοκολάτας σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε διαβητικούς ασθενείς.

Επίσης το κακάο προστατεύει τα νεύρα από τραυματισμούς και φλεγμονές, προστατεύει το δέρμα από οξειδωτική βλάβη και από την υπεριώδη ακτινοβολία (σε τοπικά παρασκευάσματα) και έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον κορεσμό, τη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση.

Επειδή το κακάο καταναλώνεται κυρίως ως τη γνωστή σε όλους μας ενεργειακά πυκνή σοκολάτα, μπορεί να υπάρχουν πιθανές επιζήμιες συνέπειες της υπερκατανάλωσης του, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου αύξησης βάρους. Συνολικά όμως οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης κακάου και μαύρης σοκολάτας υπερτερούν των κινδύνων!

Συνεπώς μη ξεχάσεις να το συμπεριλάβεις στις καλές σου διατροφικές συνήθειες είτε ως ρόφημα κακάου, είτε ως σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο.

Βιβλιογραφία
  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30061161/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29921963/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22301923/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34089280/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29553824/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *